Gör egna lösningar för att rengöra apparater i rostfritt stål

rengöra rostfritt stål rätt

En guide till att rengöra apparater i rostfritt stål. Förutom att ge ditt kök ett smidigt, modernt utseende är en av de många fördelarna med att ha handfat, redskap och apparater i rostfritt stål deras kraft att förbli ”rostfria”. Men det är ingen idé att få panik om dina dyra köksapparater har börjat visa tecken på rost. Det finns många rengöringslösningar som kan hjälpa dig att avlägsna rost och att ditt kök därmed ser trevligt ut igen. Kontakta bäst städfirma i Linköping om du vill ha prisvärd städhjälp.

Rostfritt stål med rostfläckar?

Först och främst har vi en god och en dålig nyhet för dig. Den dåliga nyheten är att om dina rostfria apparater och redskap har rostfläckar, beror det på en skada på kromoxidskiktet. Detta lager är det som skyddar rostfritt stål mot rost och färgning. Den goda nyheten är att rosten bara är på ytnivå och kan rengöras. Dessutom kan detta lager repareras med lite försiktighet!

Så hur skadades detta extraordinära, defensiva lager? De typiska bovarna är alla starka rengöringsmedel som har klorider som jod, bromklor och fluor, och rengöringsmedel som består av ammoniak och alkohol.

Mild tvål samt varmt vatten räcker… oftast

För regelbunden rengöring behöver inte din rostfria diskbänk, redskap och apparater några starka kemiska rengöringslösningar. Allt du behöver är en lösning av mild tvål och varmt vatten för att rengöra, samtidigt som du tar bort saker som smuts, damm och fingeravtryck.

Miljövänliga rengöringstips för stainless steel

Detta är ett par rengöringstips och alternativ som generellt är miljövänliga och enkelt kan göras med ingredienser som du redan har i ditt hem. Tänk på att du inte använder någon stålborste eller stålskrubb för att undvika skador, repor eller göra ytterligare rost på dina redskap och din diskbänk! Om du inte vill förstöra ytan på dina apparater kan du anställa ett professionellt rostborttagningsföretag som kan göra jobbet åt dig.

Hemgjorda lösningar för att ta bort rost från rostfritt stål

Bakpulver och vatten

Blanda samma mängd bakpulver och vatten, och använd en delikat skrubb eller mjuk servett för att gnida av rost. Tvätta med rent vatten och torka med en annan mjuk trasa efter att rostet har torkat.

Vinäger

Häll en lite större mängd vinäger på en trasa eller mjuk skrubb och gnugga den på den rostfria ytan där rost har dykt upp. Lämna denna vinäger i 5 till 10 minuter på ytan. Rengör sedan med kallt vatten.

Bakpulver och citronsaft

Blanda samma mängder citronsaft och bakpulver för att göra en blandning, rengör sedan ytan genom att applicera blandningen på den. Om rostfärgen är envis eller svår att ta bort, låt blandningen ligga på ytan i 10 till 20 minuter. Skölj ytan med kallt vatten och torka av den med en mjuk svamp.

För att undvika fläckar, repor eller mönster, se till att du inte använder en metallskrubb eller hårda rengöringskemikalier.