Rengöring luftkanaler – Så rengör du din ventilation

ventilationsrengöring är viktigt för dina luftkanaler

Enkel städning kan vara rätt grundläggande – damma, dammsug, torka av bänkskivor, rengör toaletten etc. Det kan vår städfirma i Linköping utföra till ett billigt pris. Men att rengöra sina luftkanaler nämns inte ofta men det kan vara något som många personer verkligen behöver. Du tänker nog inte ens på det, men kvalitén på luften inomhus är viktig och därför är det a och o att man håller koll på hur den är. Få reda på om du behöver denna värdefulla rengöringstjänst till ditt hem nedan.

Städning hemma – så vet du när du ska rengöra dina luftkanaler

Dina luftkanaler används till att transportera luften från din ventilationsenhet och ut i huset. Du kan i normala fall inte se in i dina luftkanaler och än mer troligt inte heller nå dem. Ett av de första tecknen på att du måste rengöra dina luftkanaler är att det är mögel inuti dem. Detta kan du se med blotta ögat om det finns nära en öppning som du kan se in i. Annars så kan du måsta behöva en tekniker för att kolla inne i ditt värme- och kylsystem.

Du bör vara medveten om att vissa ämnen kan se ut som mögel men inte är det. Men du kan förmodligen få det du hittat testat på ett lokalt laboratorium mot en liten kostnad för att vara säker. Om det visar sig att det är mögel som växer bör du först ta reda på vad det är som kan ha orsakat det, då mögel trivs bäst i våta miljöer. När du hittat orsaken fixa det och sedan kan du rengöra dina luftkanaler.

Smuts och damm i luftkanalerna

Vissa luftkanaler blockeras på grund av smuts, damm eller annat skräp som måste tas bort. Precis som i exemplet med mögel så bör du först hitta orsaken till problemet innan du ser till att få kanalen rengjord. Detta eftersom problemet annars snabbt kan komma tillbaka om orsaken inte blir åtgärdad. Självklart så kan detta också leda till några onödigt dyrare besök av din professionella städfirma. Så att se till att hitta orsaken till problemet första gången du ser det är väldigt viktigt.

Vissa hem har luftkanaler som är fulla med insekter eller skadedjur, eller i alla fall tecken från dem. Nästen eller avföring kan blockera vissa områden och resultera i ett äckligt problem som måste åtgärdas. De flesta hemägare är inte förberedda att hantera sådana här sysslor i hemmet. Så om problem uppstår se till att du kontaktar en professionell yrkesman för att få rengöringen gjord. Eller för att åtminstone se om kanalen behöver rengöras.

Rengöra luftkanalerna själv

Att äga ett hem kan kräva att du själv måste påbörja och avsluta projekt på egen hand men vissa städsysslor i hemmet bör dock lämnas över till specialisterna. Inte många personer vet hur man rengör luftkanaler själva och inte heller vet de när det behövs. Om du upplever problem med värme- eller kylsystemet i ditt hus så fundera på om du ska ringa in en expert att ta hand om problemet åt dig så att du slipper.